patientfall

Nedanstående patientberättelser återges med patienternas samtycke. Jag har bett dem berätta om deras upplevelser av behandlingar de fått av mig.

Britt, 53 år

Jag sökte Anders för hjälp med min onda rygg. Nu har jag i och för sig inte haft några större problem med den, men blev i alla fall rekommenderad att gå till honom. Jag var nog tveksam. Man har hört hur det är med dessa knyckar i nacke och rygg när man går till en ”kotknackare”. Tveksamheten försvann ganska omgående. Efter en grundlig undersökning av min rygg, både stående och liggande, så började han behandla. Först trodde jag inte han gjorde något, det kändes i alla fall så. Lite ont skulle det väl ändå göra. Plötsligt när jag låg där på rygg kände jag det som om kroppen började röra på sig och rätade upp sig själv. En helt fantastisk känsla.
Jag gick två gånger för ryggen. Jag kommer att återvända. Det är en sak som är säker.


Helen, 47 år

Jag har en mage som inte fungerat ordentligt på många år. Läkarna säger att det är kronisk magkatarr och ger mig Losec. Där slutar deras ansvar, tydligen.
Jag gick till Anders på rekommendation från en arbetskamrat. Det tog lång tid innan jag gick. Man kunde väl inte gå till en så´n för att få hjälp med magen. Men till slut var jag tvungen att söka hjälp.
Anders frågade ut mig ordentligt. Det var första gången någon riktigt tog mig på allvar kändes det som. Han ställde frågor som jag först tyckte var lite knepiga med tanke på min mage. Men efterhand förstod jag att han sökte orsaken till min oroliga mage. Det var ingen symtombehandling han ville göra.
Behandlingen i sig är mycket märklig. Han börjar i nacken. Sitter där och håller sina fingrar. Se´n lägger han handen på magen och bara sitter där. Men magen blir lugn.

Jag gick till honom sex gånger. Det är ett år sedan. Magen har fungerat i princip utan problem. Ett par ”återfall” har det blivit, men jag vet numera orsaken, stress.


Magnus, 38 år

Steloperation, sa läkarna. Aldrig, sa jag. Som egen företagare hade jag ingen möjlighet. Vad skulle hända med firman?
Många år med värk och elände i ryggen hade satt sina spår. Både i humör och annat.
Det var en anställd som nämnde Anders. Han hade själv gått där för sin tennisarm och blivit bra.
Jag åkte dit, hade inget val tänkte jag. Första gången pratade vi mest. Jag trodde det handlade om att lägga sig på bänken och bli masserad och bli ”knäckt” i rygg och nacke. Men icke. Här handlade det om helt andra metoder. Anders lät mig förstå att här ändrar man ingenting på nolltid. Kroppen har försämrats under lång tid och det tar tid att återskapa en bra funktion igen. Jaha, tänkte jag. Mycket resor och mycket pengar, men jag ger honom en chans.
Nu har jag gått hos honom i ett halvt år. Jag ljuger inte om jag säger att han förändrat mitt liv. Jag är, förutom en i princip värkfri människa, som ”ny”. Jag dansar (har inte gjort det sedan -87), jag är lugn i mitt humör. Jag åker skidor och springer.
Det här är mitt livs investering.


Eva, 49 år

Min övre magmun har alltid krånglat. Det är hemskt. Man vaknar varenda natt med hosta och slem i halsen. Man kan inte äta vad man vill. Böjer man sig framåt så kommer det sura uppstötningar. Jag kan tex inte plocka svamp eller bär, något som jag älskar. Så fort jag har böjt mig ned så kommer det magsyra.
Men det var egentligen inte därför jag gick till Anders. Jag hade fått ont i ryggen.
När Anders frågade ut mig om mina ”krämpor” så nämnde jag, mest i förbifarten, om min mage. Han tyckte det var intressant med tanke på ryggen sa han. Jag tyckte det lät konstigt.

Hur som helst, behandlingen började. Det var inte så mycket arbete med själva ryggen, utan mest uppehöll han sig i nacken och magtrakten.
Jag fick totalt fyra behandlingar. Ryggvärken försvann efter två. Magen blev sämre efter första behandlingen, men sedan blev det bara bättre och bättre. I dag kan jag äta päron, vilket var omöjligt förut. Jag kan plocka svamp och bär.
När Anders bad mig skriva några rader om det här tvekade jag inte.